Hekk receptek

Az itt közölt receptekhez a 7 tenger tasakokban található Hekk szükséges, a balatoni sütödések is valamennyien a tasakban található argentin, hajón fagyasztott, kiváló minőségű hekket sütik.

A hekk előkészítése minden recepthez: A halakat le kell pikkelyezni, ezt legkönnyebben alig kiengedett, még gyakorlatilag fagyott állapotban egy recés késsel végezhetjük el. Vágjuk fel a halak hasát, és távolítsuk el az úszóhólyagot.

A halászhajókon a pikkelyt és az úszóhólyagot gyakorlatilag soha nem távolítják el így ezt a néhány percet igénylő előkészítési lépést – hasonlóan a sütödésekhez – mi sem úszhatjuk meg. Amelyik hekken viszont „gyárilag„ nincs pikkely, azt nem a hajón fagyasztották, annak a minősége nem lesz olyan.

Öblítsük le a halakat , majd hagyjuk teljesen kiolvadni, normál hűtőben, vagy letakarva a konyhaasztalon, esetleg hideg vízben.

Hekk, balatoni módra

Hozzávalók:

1 tasak 7 tenger hekk
½ kg finomliszt
2-3 evőkanál pirospaprika

Elkészítés: egyszerű

Az előkészített és kiolvasztott halat sózzuk be kívül belül, majd hagyjuk pihenni legalább egy fél órát. Besózott állapotban egyébként a hűtőben ( 2-6 C között ) hivatalosan eláll 24 órát, de halkan azt mondom, két napot is.

Készítsünk paprikás lisztet: fél kiló finomliszthez 2-3 púpozott evőkanál jó minőségű pirospaprikát keverünk. Igazán akkor jó, ha a paprikás lisztet egy nappal korábban elkészítjük, mert így a paprika jól átitatja a lisztszemcséket. A maradékot egyébként átszitálva eltehetjük a következő alkalomra, lezárt dunsztos üvegben nagyon sokáig eláll.

Forgassuk be a halakat a paprikás lisztbe , kívül-belül. A halak legyenek a beforgatás előtt nedvesek, hogy jól felvegyék a lisztet. Hagyjuk pihenni fél-egy órát, hogy a liszt átnedvesedjen. Ha szeretnénk a vastagabb lisztpáncélt készíteni, a beforgatást ismételjük meg még egyszer. Süssük a halakat bő – a halakat majdnem teljesen, vagy teljesen ellepő - forró olajban ( kb 170-180 C ) oldalanként 2 -3 percig. A sütési idő természetesen függ a halak méretétől, általánosságban elmondhatjuk, akkor jó, ha kezd halkabban sercegni az olaj. Ne süssük túl, nem jó ha kiszárad. Ha korábban vesszük ki az olajból, min kellene, a gerinc mellett egy kicsit üveges marad a húsa, ilyenkor nyugodtan visszatehetjük még egy-két percre.

Forrón, friss fehér kenyérrel, kovászos vagy savanyú uborkával tálaljuk.

Az olaszrizling minden formája tökéletesen illik hozzá. Mi itt a Balatonon talán hagyományszeretetből olasz kisfröccsel (1dl olaszrizling – 1 dl szóda) fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánunk ! Vissza a termék leírásához

Hekk galiciai módra

Hozzávalók:

1 tasak 7 tenger hekk
1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 db zöldpaprika
½ kg burgonya
3 dl oliva olaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika, vagy füstölt pirospaprika

Elkészítés: közepesen könnyű

Ezt a receptet eredetileg nagyobb méretű, szeletelt halakből készítik Spanyolországban de el lehet készíteni a hekk törzsből is.

Az előkészített halakat enyhén besózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. Egy lábasban egy kevés oliva olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és a félbe vágott paprikákat. Felöntjük kb 2 dl vízzel, megsózzuk és a megtisztított, a félbe vágott burgonyákat beletesszük.

Néhány perc múlva az előkészített halakat is beletesszük, majd fedő alatt lassan pároljuk kb 15 percig. Míg a hal párolódik, egy magasabb falú kisméretű edényben a maradék ( kb 2-2,5 dl ) oliva olajat megmelegítjük, ha forró (nem túl forró!) beletesszük a két gerezd fokhagymát egészben, és sütjük 1-2 percig ( amíg el nem kezd kissé elszíneződni. Ekkor beletesszük a két eb vőkanál pirospaprikát keverés mellett, majd azonnal levesszük a tűzről, hogy a paprika meg ne égjen. A legjobb, ha az edényt egy kis vízbe állítjuk.

Hagyjuk a paprikát leülepedni az olaj aljára. Ha a burgonya és a hal megpárolódott, tálaljuk ki, tehetünk mellé a zöldpaprikából.

Halanként és burgonyánként kb. egy evőkanál paprikás olajat kanalazzunk rá, úgy hogy a paprika ne keveredjen fel az aljáról.

Forrón tálaljuk.
Könnyű rozé vagy fehér borok illenek ide a legjobban. Vissza a termék leírásához

Hekk rácosan, burgonya takaróval

Hozzávalók:

1 tasak 7 tenger hekk
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 dl oliva olaj, vagy étolaj
½ kg paradicsom
¼ kg zöldpaprika
½ kg paprikás liszt
¾ kg burgonya
3 dl tejfel
pirospaprika, só

Elkészítés: nehéz, de nagyon megéri

Az előkészített halakat besózzuk és állni hagyjuk legalább egy fél órát paprikás lisztbe forgatjuk őket, majd az olajat belelocsoljuk egy tepsibe, és a halakat belefektetjük. Sütőben, kb 180-200 C –on a halakat locsolgatás mellett ropogósra sütjük.

Eközben a burgonyát megtosztítjuk. Kb. 1-1,5 cm széles karikákra vágjuk sózzuk, és egy lábasban félig megfőzzük. Mielőtt a hal megsülne, a hagymát és a zöldpaprikát karikára , a paradicsomot nagyobb gerezdekre vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban 1 dl olajon enyhén (éppen csak egy kicsit) megfonnyasztjuk.

Ha a hal megsült, a burgonyát és a zöldségeket ráterítjük, majd a sütőbe visszarakva tovább sütjük, amíg a burgonya itt-ott ropogós nem lesz. Néhány helyen majd megpirul, meg le is ragad, de ez nem baj. A kikevert tejfelt a végén elkenjük a burgonyán, rászórunk egy kevés (1-2 kávéskanál) pirospaprikát és visszatesszük 10-15 percre a sütőbe.

Forrón tálaljuk.

Itt már egy jó chardonnay, sőt, akár a vörösök közül egy merlot szükségeltetik. Vissza a termék leírásához