Tengeri haltörzs receptek

A tengeri haltörzs cégünknél általában atlanti jéghalat vagy hokit (patagóniai gránátoshalat) takar.

Ezek a halak nagyon hasonlítanak a hekkre, de mivel nem tartoznak a hekkfélék családjába, nem lehet őket ezen a néven nevezni. Mivel Magyarországon a nevük alig ismert , cégünk ezen a gyűjtőnéven forgalmazza őket, természetesen a halak magyar és latin nevét is feltüntetjük a csomagoláson. A tengeri haltörzsek általában olcsóbb árfekvésűek, azonban ez cégünknél soha nem jelentheti azt, hogy gyengébb minőségűek lennének.

Ezeknél az olcsóbb termékeknél is minden esetben hajón fagyasztott, első osztályú halakat használunk fel.

Előkészítés:
A halakat le kell pikkelyezni, ezt legkönnyebben alig kiengedett, még gyakorlatilag fagyott állapotban egy recés késsel végezhetjük el. Vágjuk fel a halak hasát, és távolítsuk el az úszóhólyagot.

A halászhajókon a pikkelyt és az úszóhólyagot gyakorlatilag soha nem távolítják el így ezt a néhány percet igénylő előkészítési lépést sajnos nem úszhatjuk meg. Amelyik halon – kivéve a hokit - viszont „ gyárilag „nincs pikkely, azt nem a hajón fagyasztották, annak a minősége nem lesz olyan. A hoki esetében ez azért nem igaz, mert azon eredendően nincs pikkely. Ha ikrát vagy tejet találunk a halban, nyugodtan használjuk fel.

Öblítsük le a halakat, majd hagyjuk teljesen kiolvadni, normál hűtőben, vagy letakarva a konyhaasztalon, esetleg hideg vízben. Sózzuk be a halakat, majd hagyjuk állni legalább egy fél órát.

Tengeri haltörzs citromos lisztpáncélban

Hozzávalók:

1 tasak 7 tenger tengeri haltörzs
½ kg finomliszt, vagy kukorica liszt
olaj a sütéshez
1 citrom héja
bors, só

Elkészítés: egyszerű

A lisztbe keverjünk bele 2 kávéskanál őrölt borsot. Reszeljük bele a citrom héjának a felét. A besózott halakat forgassuk az így elkészített lisztbe, majd tegyük félre egy fél órát. Ügyeljünk rá, hogy a halak a beforgatás előtt nedvesek legyenek, mert így jobban felveszik a lisztet.

Süssük a halakat bő – a halakat majdnem teljesen, vagy teljesen ellepő - forró olajban ( kb 170-180 C ) oldalanként 2 -3 percig. A sütési idő természetesen függ a halak méretétől, általánosságban elmondhatjuk, akkor jó, ha kezd halkabban sercegni az olaj. Ne süssük túl, nem jó ha kiszárad. Ha korábban vesszük ki az olajból, min kellene, a gerinc mellett egy kicsit üveges marad a húsa, ilyenkor nyugodtan visszatehetjük még egy-két percre.

Tálalás előtt a citrom maradék héját a halakra reszeljük, ezen felül csepegtethetünk is rájuk néhány csepp citromot. Friss fehér kenyérrel, kovászos vagy savanyú uborkával, esetleg ecetes paprikával, forrón tálaljuk.

Az olaszrizling minden formája tökéletesen illik hozzá ugyanúgy, mint a paprikás lisztben sütött hekkhez.
Jó étvágyat kívánunk! Vissza a termék leírásához

„Befujtott” tengeri haltörzs

Hozzávalók:

1 tasak 7 tenger tengeri haltörzs
2 nagy fej vöröshagyma vagy póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma
3-4 nagyobb zöldpaprika, 2 nagyobb paradicsom
1 dl oliva vagy étolaj
bors, só

Elkészítés: egyszerű

A hagymát nagyobb kockára vágjuk, a paradicsomokat gerezdre, a paprikát nagyobb darabokra (lapokra) vágjuk.

Az olajat egy nagyobb serpenyőben – lehetőleg olyanban, amiben a hal nem ragad le – felhevítjük, majd a halakat beletesszük és 1-2 percig mindkét oldalon félig átsütjük.

Rátesszük a zöldségeket, a halakat úgy mozgatjuk, hogy most már alulra is kerüljön zöldség.

A fokhagymát durvára vágjuk és hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk, néha óvatosan átmozgatjuk. Ha kell, egy nagyon kevés vizet önthetünk alá.

Főtt sós burgonyával tálaljuk.

Ide is könnyű fehér borok kívánkoznak, de egy könnyű enyhén pezsgő rozé is illik hozzá.
Jó étvágyat kívánunk! Vissza a termék leírásához