Tengeri haltörzs receptek
A tengeri haltörzs cégünknél általában atlanti jéghalat vagy hokit (patagóniai gránátoshalat) takar.
Ezek a halak nagyon hasonlítanak a hekkre, de mivel nem tartoznak a hekkfélék családjába, nem lehet őket ezen a néven nevezni. Mivel Magyarországon a nevük alig ismert , cégünk ezen a gyűjtőnéven forgalmazza őket, természetesen a halak magyar és latin nevét is feltüntetjük a csomagoláson. A tengeri haltörzsek általában olcsóbb árfekvésűek, azonban ez cégünknél soha nem jelentheti azt, hogy gyengébb minőségűek lennének.
Ezeknél az olcsóbb termékeknél is minden esetben hajón fagyasztott, első osztályú halakat használunk fel.
Előkészítés:
A halakat le kell pikkelyezni, ezt legkönnyebben alig kiengedett, még gyakorlatilag fagyott állapotban egy recés késsel végezhetjük el. Vágjuk fel a halak hasát, és távolítsuk el az úszóhólyagot.
A halászhajókon a pikkelyt és az úszóhólyagot gyakorlatilag soha nem távolítják el így ezt a néhány percet igénylő előkészítési lépést sajnos nem úszhatjuk meg. Amelyik halon – kivéve a hokit - viszont „ gyárilag „nincs pikkely, azt nem a hajón fagyasztották, annak a minősége nem lesz olyan. A hoki esetében ez azért nem igaz, mert azon eredendően nincs pikkely.
Ha ikrát vagy tejet találunk a halban, nyugodtan használjuk fel.
Öblítsük le a halakat, majd hagyjuk teljesen kiolvadni, normál hűtőben, vagy letakarva a konyhaasztalon, esetleg hideg vízben.
Sózzuk be a halakat, majd hagyjuk állni legalább egy fél órát.