Tengeri haltörzs

Gyűjtőnév: Tengeri haltörzs néven az Atlanti jéghalat, ritkábban patagóniai gránátoshalat forgalmazunk.

Atlanti jéghal:

A sügéralakúak rendjébe sorolt hal, de a besorolás még nem végleges.

Elterjedése: az Atlanti-óceán délnyugati része, FAO41 halászati zóna, illetve az Antarktisz körüli Déli -óceán. Általánosan a leghidegebb vizeken, 80-1000 m mélységben halásszák, túlnyomórészt vonóhálóval. Hengeres testű, kisméretű hal, erős, apró pikkelyekkel. A bőre csíkos-foltos, színe talán leginkább az édesvizi sügérhez hasonlítható.

Tápláléka főként nagy bandákban vándorló halak, pl. hering, ajóka, zooplankton és krill. Ennek megfelelően húsának színe, állaga, íze a ragadozó életmód és a lassú növekedés miatt kiváló. Egyre inkább kedvelt Spanyolországban.

A jéghal rendkívül hideg, -2C körüli vízben is megél, annak ellenére, hogy ilyen hőmérsékleten már meg kellene fagynia. Mint azt a tudomány nem is olyan régen kiderítette, a jéghal termel egy olyan „fagyálló„ fehérjét, amely nem engedi a vérét és a testét felépítő vizet megdermedni, így könnyedén bírja az extrém hideget is. Ez a fehérje a hal saját vízmolekuláinak mozgását „összerendezi„ a legújabb kutatások szerint a molekulák együtt, rendezetten „táncolnak„ így termelve annyi energiát, amitől nem dermednek meg.

Szintén a legújabb kutatások kiemelik a fenti fehérje emberi egészségre gyakorolt kedvező hatását.

Patagóniai gránátoshal, más néven hoki:

A hekk közeli rokona, szintén a tőkehalfélék rendjébe tartozik. Ezüstös szürkés bőre, tört fehér színű húsa van. Kevésbé hengeres mint a hekk, annál oldalról lapítottabb. Szintén ragadozó hal, azonos területeken ( Atlati –óceán délnyugati része FAO41 ) található a fő halászati zónája.

A hekknél kissé zsírosabb, erősebb ízű hal, az állaga valamivel omlósabb. Elkészítési módjai megegyeznek a hekkével.

A jéghal és a hoki fagyasztott állapotban, ömlesztve kerül cégünkhöz, ahol a legkisebb mértékű felengedés nélkül csomagoljuk a lakossági kiszerelésbe.

A 7 tenger tasakban található jéghal és hoki – mint ahogyan azt a címkén feltüntettük - minden esetben hajón feldolgozott, kiváló minőségű termék.

Elmondhatjuk, hogy ma egy átlag hipermarket teljes élelmiszer választékát tekintve a hekk mellett a jéghal és a hoki is az egyik az egészséges, természetes forrásból származó, adalékmentes, és átalakításon át nem esett termék a kevés hasonló közül. Tengeri haltörzs receptek